14 Mart 2015 Cumartesi

Havayolları

   
        Bildiğimiz üzere havayolları yolcu ve kargo taşımacılığı yapan ticari işletmelerdir.Ve bu işletmelerin kendi içinde bölümleri ve departmanları var bu yazımda sizlere havayollarında görev yapılan dispatcher, load master,ekip tahsis  ve yer işletmeye değinmeye çalışacağım.Söz konusu bu departmanlar daha çok SHUİ öğrencilerine hitap edenleri elbetteki ki havacılık yönünden çok önemli teknik departmanlarda mevcut.

DİSPATCHER Bir uçağın her bir seferin başından sonuna kadar tüm operasyonunu planlayan,düzenleyen, uçuş öncesi o uçuş için gerekli olan tüm hazırlıkları yapan kişidir. Uçuş öncesi kaptanla birlikte imza atarlar. Dispatcher’ler uçuş planlamadan, hava durumunu almaktan, uçaktaki herhangi bir bakım probleminden, havalimanlarındaki seyrüsefer şartlarından, NOTAM’lardan, alternatif havaalanlarından ve uçuş boyunca uçuşun takibinden sorumludurlar.
Dispatcher, yalnız uçuşundaki komünikasyonu sağlamakla kalmaz, aynı zamanda uçuş emniyetini etkileyecek herhangi bir değişikliği kaptana bildirmekten de sorumludur. Gerektiğinde bir uçuşun gecikmesinden ya da iptal edilmesinden ve uçuş emniyetini sağlamak için yapılacak her türlü operasyon kararlarını almaktan Dispatcher sorumludur.




LOAD MASTER
 Kargo uçağının belirtilen kurallara göre yükleme ve boşaltma işlemlerini planlayan ve koordine kişidir.Uçuş öncesi hazırlık işlemleríni yürütmek kargo uçağının yükleme planını hazırlamak, yükleme işlemlerini takip etmek uçak ağırlıgını ve ağırlık merkezini hesaplamak ve özel kargonun hasarlanması durumunda hasar işlemlerinin yapılması load masterın işidir. 



YER İŞLETME  Havayollarının hizmet aldığı yer hizmetleri şirketleri ile havayolu arasındaki koordinasyonu sağlayan birimdir.Bulunduğu base deki günlük uçuş planlarının düzenlenmesi, her türlü sorunun idaresi ve yer hizmetleriyle koordinesinin yanı sıra havayolunun belirlediği hedeflerine ulaşması ve hedeflerin tutturulabilmesi için gözetim denetim sorumluluğu da vardır.






EKİP TAHSİS Yapılan seferlere ve hava meydanlarının ve uçağın özelliklerine göre uçuş ekiplerinin planlanmasının yapılması, uçucu ekibin uçuş saatlerinin takip edilmesi, yatı, transfer organizasyonlarının yapıldığı ve ekibe bilgi verildiği birimdir.Ayrıca ekiple ilgili bir sorun halinde alternatiflerin uygulamaya koyulması ve takibi ekip tahsis sorumluluğundadır.

Söz konusu bütün birimlerde havacılığın ortak dili olan ingilizce olmazsa olmaz husustur.Dispatcherlik ve load masterlığında belirli lisanslandırmaları vardır ve bu lisanslara sahip olmanız gerekmetedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder